Translate

niedziela, 22 stycznia 2012

Po węgiersku - przepis na gulaszową!

Zupa gulaszowa podejście II. Znowu sprawiła, że do godziny 1 w nocy zamiast leżeć w łóżku i wysypiać się przed porannym wyjazdem narty - ja byłam w kuchni... Nie lubię zbyt długich posiedzeń w tym rejonie, ale danie to cieszy się u mnie w domu ostatnio takim zainteresowaniem, że po jednym dniu zmiany menu - zostałam niemal zmuszona do jej ponownego stworzenia.

Dlatego pomyślałam, że podzielę się z Wami tym prostym przepisem na danie 2w1, które śmiało zastępuje cały obiad - chyba największy obżartuch będzie usatysfakcjonowany (wiem co mówię!!!)

Lecimy!

Co potrzebujemy:
  • 2 litry rosołu lub bulionu,
  • 0,5 - 1 kg mięsa - generalnie powinna być to wołowina, ale ja zastępuję ją wieprzowiną bo duuuużo krócej sie gotuje/smaży i nie jest nigdy "gumowa" - można również można zrobić pół na pół
  • pół małej kapusty, 4 ziemniaki, 3-4 marchewki, 2 pietruchy, 3 papryki, 4 średnie cebule, 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: kminek, sól, pieprz, ostra papryka lub chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę przecieru pomidorowego


START!

Przygotowujemy sobie około 2 litrów bulionu lub rosołu (garnek musi być dość duży) - czekamy na jego kolej ;)
Kroimy mięso w kostkę (ja również przyprawiam) - smażymy na patelni. Dorzucamy pokrojoną cebulę, 3 ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy wszystkoprzez chwilę.


Po usmażeniu wrzucamy wszystko do garnka z rosołem/bulionem, dokładamy: pokrojone w kostkę ziemniaki, plasterki marchewki i pietruszki (ja kroję je ręcznie na dość grube talarki), poszatkowaną kapustę. Goootujemy :))

Przyprawiamy: sól, pieprz, kminek, ostra papryka w proszku, 2 łyżki oliwy z oliwek. Można dołożyć łyżkę przecieru pomidorowego.


Voila!


Mniej więcej tyle tego wychodzi ;)


SMACZNEGO!

Zupa gulaszowa jest daniem węgierskim - bardzo treściwym i bardzo ostrym, przyrządzanym na wołowinie. Powyższy przepis jest delikatnie przeze mnie zmodyfikowany ;)
Mi najbardziej smakuje na następny dzień - stąd to nocne gotowanie ;)

10 komentarzy:

  1. Aga, dania jednogarnkowe to super sprawa :-) Twoja zupa wygląda smakowicie :-) Na pewno zrobię takową w najbliższych dniach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Monia - polecam, jest przepyszna i gwarantuję, że wszystkim posmakuje z dzieciakami na czele! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisz proszę czy do bazy czyli do bulionu używasz kostki rosołowej drobiowej czy wołowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba nie ma większego znaczenia, bo smak mięsa i papryki zabije chyba wszystko ;) Ja robię z drobiowego, żeby nie "przeciążać" dodatkowo smaku i koloru :))

      Usuń
  4. oh jaaa, wygląda pysznie (tylko bez cebuli:P) Zrobię kiedys według Twoje przepisu na 100%, tylko że u mnie rodzina tylko kurczaki jada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, ja też mam w domu "kurczakożercę" a jednak zupą się zajada i żąda więcej! :)))

      Usuń
    2. Dusia...z cebulką ;-) Nie lubisz?

      Usuń
  5. We love your blog is wonderful and we are always here giving all the news.
    Super week for you with a super kiss of Glorinha.
    http://sbrincos.blogspot.com
    São Paulo - Brazil

    OdpowiedzUsuń
  6. ale śliczne figurki te ze zdjęcia z przyprawami
    Kinga

    OdpowiedzUsuń